Een sprong in het diepe
23 september
Marjolein werkt sinds september 2018 met mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Op aanraden van collega’s is zij mee gegaan naar de nieuwe locatie in Vries voor jongeren met EVB+. Het was een sprong in het diepe waar ze heel gelukkig mee is.
“Ik wist al vroeg dat ik graag met mensen wilde werken. Het liefst wilde ik juf worden. Tijdens mijn opleiding sociaal agogisch werk kwam ik in het tweede jaar met de gehandicaptenzorg in aanraking. Ik ben toen begonnen als flex-medewerker bij Cosis. Daar werkte ik op verschillende groepen, zowel op dagbesteding als wonen. Uiteindelijk ben ik in vaste dienst gekomen op één locatie voordat ik meeging naar de nieuwe locatie in Vries.”
Een nieuw thuis
“Het is natuurlijk altijd spannend om naar een nieuw huis te gaan. Daarom zijn we op tijd begonnen met de voorbereidingen. We merken dat we steeds beter onze draai vinden. Het team is compleet en de groep bewoners ook. We kunnen dus nu ook echt bouwen aan rust en stabiliteit.”
“Op de nieuwe locatie wonen 8 jongeren met EVB+ in twee gekoppelde huizen. De jongste jongere is 14 en de oudste is 27. Dagbesteding doen we nu in het huis en sommige cliënten gaan binnenkort meedoen met de dagbesteding op het terrein. Er zijn op het terrein verschillende faciliteiten zoals een supermarkt, zwembad, kinderboerderij en een moestuin. We hebben deze nieuwe locatie omdat we de jongeren een nieuwe veilige en prettige woonplek willen bieden. Wij allemaal zitten goed op onze plek.”
“We bouwen aan een nieuw thuis. Met elkaar zoeken we wat cliënten leuk vinden om te doen, waar zij in kunnen ontwikkelen en wat ze al goed kunnen. Ook overleggen we regelmatig met andere betrokken disciplines over activiteiten. Iedere dag is weer anders. Het is altijd bekijken hoe iemand in zijn eigen vel zit en hoe het met de groep gaat.”
Feedback geven
“Het team waar ik mee werk is hecht en zorgzaam. Dat is heel fijn, maar het maakt het soms ook moeilijk om feedback aan elkaar te geven. Dat is wel belangrijk om te doen voor de veiligheid. Dus we spreken bij iedere aanvang en einde van de dienst de dag door en geven elkaar feedback.”
“Met alle ouders hebben we goed contact. Hun kinderen wonen bij ons, maar de ouders spelen een belangrijke rol in hun leven. Daarom vinden we het ook belangrijk dat we een goede band met elkaar hebben. Iedereen kan gewoon langskomen. Ook klusjes, zoals het maaien van het gras, wordt opgepakt door ouders. Samen met de ouders houden we droomsessies. Daarin kijken we samen met de verwanten wat zij echt, zonder belemmeringen, voor hun kind zouden willen. Deze sessies zijn heel mooi om te doen.”
Jezelf kunnen zijn
“Jezelf kunnen zijn is in mijn ogen heel belangrijk. We zorgen er met elkaar voor dat we de omgeving en begeleiding kunnen bieden waarin dat natuurlijk gaat. Ikzelf hoop hier heel lang te blijven werken. Ik wil graag de jongeren zien groeien en ontwikkelen en daar samen met het team een bijdrage aan leveren.”