Van detailhandel naar begeleider van mensen met EVB+
25 juli
Nicky (24) werkt sinds 2 jaar met mensen met EVB+ bij Ipse de Bruggen. “Eigenlijk ben ik zomaar in dit werk gerold. Ik deed een opleiding in de detailhandel. Na 2 jaar ben ik daarmee gestopt, omdat ik het toch niet zo leuk vond. Ik wilde meer met mensen werken en volgde de MMZ nivo 3 opleiding. Tijdens mijn stage op een BSO en kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke beperking werd mij duidelijk dat dit beter bij mij past.”
De zoektocht naar een prettige dag
Bij Ipse de Bruggen is Nicky haar opleiding nivo 4 gestart. Na een overweging, zette ze haar opleiding on hold om te gaan werken. Ook maakte ze de overstap van het werk met kinderen naar volwassenen. Nicky werkt nu op een woning voor mensen met EVB+. “Het is een gesplitste woning waar in totaal 14 bewoners leven. Het zijn met name mannen in de leeftijd tussen 19 en 60 jaar oud. Samen met 15 collega’s begeleid ik de hen. De afwisseling maakt mijn werk interessant.”
“Iedere dag zijn we bezig met het observeren en begeleiden van de bewoners. Momenteel onderzoeken we hoe we een 60-jarige client een zo prettig mogelijke dag kunnen bezorgen. Hij heeft een ernstig verstandelijke beperking gecombineerd met moeilijk verstaanbaar gedrag en dementie. De laatste tijd loopt hij zeer moeilijk en heeft hij pijn. We kijken samen met de arts en andere disciplines hoe we zijn fysieke pijn kunnen beperken, maar juist ook hoe hij zo mobiel mogelijk kan blijven. Hij heeft bijvoorbeeld nu een rollator.”
“Ik vind het heel erg interessant om te onderzoeken waar gedrag vandaan komt. Dat doe ik door de client goed te observeren en te analyseren. Zit hij niet goed in zijn vel, waardoor komt dat? Heeft de hij pijn, of is er iets anders aan de hand? Je hebt geduld nodig om te achterhalen wat er aan de hand is. Maar het voelt goed als ik erachter kom en daar iets aan kan doen. Dit zorgt voor rust. Mijn stagebegeleider zei ooit tegen mij, je moet altijd 7 stappen vooruit denken. Dat doe ik dan ook en helpt me in mijn werk. Dat betekent niet dat ik nooit mijn geduld verlies. Dan schakel ik de hulp van mijn collega in.
Vertrouwen op elkaar
“Mijn collega’s zijn heel belangrijk voor mij. Als team moeten we op elkaar kunnen bouwen en in elkaar kunnen vertrouwen. Je moet echt op je collega’s terug kunnen vallen. We spreken open over verwachtingen naar elkaar en wanneer iets beter gedaan had kunnen worden. Dat is belangrijk voor de veiligheid in het team. Ook hebben we natuurlijk plezier met elkaar.
Verkeerd beeld
“Ik denk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van mensen met EVB+. Ook worden zij vaak verkeerd begrepen. Mensen met EVB+ uiten zich op een andere manier omdat verbale communicatie niet goed lukt. Daarom is observatie en zijn andere communicatievormen zo belangrijk. Het onderzoeken wat er aan de hand is en waarom iemand zich op een bepaalde manier uit vind ik juist zo interessant aan mijn werk.”
Ervaren hoe het is
“Iedereen die een baan overweegt in de gehandicaptenzorg en met mensen met EVB+ zou een dag mee moeten lopen. Dan zie en ervaar je hoe uitdagend het werk is. Mijn toekomst? Ik wil heel graag de nivo 4 opleiding doen en blijven werken met mensen met EVB+.”