Sessies

In de middag neem je deel aan drie sessies.
In sessieronde 1 kies je uit: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 en 10
In sessieronde 2 kies je uit: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 12, 14 en 15
In sessieronde 3 kies je uit: 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14 en 15

Sessie 1. Een fundament creëren in woelige tijden
Priscilla Bockkom, consulent en casemanager, in case of a problem
Het is een woelige tijd, een tijd waarin het niet altijd lukt om samen een stabiel team te vormen. Maar hoe zorg je er dan voor dat mensen met EVB+ toch houvast ervaren? Je kunt het dagprogramma zo inrichten dat het een stabiele basis geeft, ook als er nieuwe mensen instappen. Wat is ook al weer het doel van het dagprogramma? Wat doe je wel en wat doe je (soms) niet? Hoe kunnen we met elkaar blijven werken aan die stevige basis, ook als er veel verloop is in het team?

Sessie 2. Presentie begint bij jou
Minco Ruiter, trainer, Stichting Presentie
Het uitgangspunt van de presentiebenadering is: pas door ‘met’ iemand te zijn, kun je er ‘voor’ iemand zijn. Deze sessie gaat hier dieper op in. Waar komt presentiebenadering vandaan, wat houdt het in en wat kun je ermee? We gaan in op thema’s als je morele kompas, aansluiten en afstemmen, relationeel laten sturen, en lijden en troost.

Sessie 3. Pijn bij mensen met EVB+
Daan Mirande, praktijkverpleegkundige VG, Dichterbij en ontwikkelaar & trainer, kennisnetwerk PijnZorg (On)beperkt
Maak kennis met pijn in het algemeen en bij mensen met EVB+ in het bijzonder. Wat is de meest voorkomende pijn en welke oorzaken spelen daarbij een rol? Wat zijn signalen en uitingen van pijn? Welke hulpmiddelen zijn er om pijn te observeren en te meten?

Sessie 4. De kracht van humor: versterk je team en verlicht je werk
Marcellino Bogers, oud-verpleegkundige, ex-cabaretier en mede-auteur van Humor als verpleegkundige interventie 2.0.
Humor is het bindmiddel dat teams versterkt. In deze interactieve sessie ontdekken we hoe humor barrières doorbreekt, verbindingen versterkt en bijdraagt aan een positieve, productieve werkcultuur. Door samen te lachen, leren deelnemers obstakels om te zetten in kansen en werken ze effectiever naar gemeenschappelijke doelen. We bespreken de theorie achter humor, de risico’s van foute humor, en de rol van humor bij het verminderen van burn-out en hospitalisatie. Humor is een krachtig hulpmiddel voor zorgverleners: het ontspant, verbindt en verlicht.

Sessie 5. Leidinggeven zonder woorden
Joep Everts, trainer, coach en musicus, Klanklichaam
Kun je leidinggeven zonder woorden? Een dirigent doet niet anders. Wat kun je leren van de (non-verbale) communicatie tussen de dirigent en zijn musici? En wat is je rol als dirigent: praktisch, inspirerend en/of visionair? Wanneer zet je welke rol in, wat is jouw sterke punt en waar kun je groeien? Een energieke, verrassende, speelse én diepgaande sessie die je inzichten en tools geeft om leiderschap te ontwikkelen! (Muzikale ervaring is niet nodig).

Sessie 6. Zelfverwonding
Desiree Gal, coördinator, CCE en Evelyn Beune, consulent, CCE en orthopedagoog en GZ-psycholoog, Pluryn
Zelfverwonding komt veel voor onder mensen met EVB+, en vaker dan we denken. Soms lijken we het niet meer te zien. Waarom doen mensen dat? Waar komt zelfverwonding vandaan en hoe ga je ermee om? Een sessie aan de hand van een filmportret.

Sessie 7. Meebewegen met mensen met EVB+
Edwin van Vendeloo en Paul Timmers, trainers, Vanvendeloo
Vroeger waren we als zorgmedewerkers weerbaar als we mensen snel konden uitschakelen of fixeren. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel veranderd! In deze sessie laten we je kennismaken met weerbaarheid 2.0. Een kijk op weerbaarheid die past bij de huidige tijd waarin waardigheid, aansluiten bij de behoeften van de ander en een zo normaal mogelijk leven ervaren centraal staat. Niet meer strijden of vermijden, maar juist blijven begeleiden in de momenten waarin dit soms minder vanzelfsprekend is.

Sessie 8. Hoe trekken wij de wereld in? Over sociale rollen en een betekenisvolle invulling van de dag
Hans Kroon, onafhankelijk cliëntondersteuner en adviseur, Hans Kroon Advies & Zorg en Cliëntondersteuning Plus
Deze sessie gaat over de rol die mensen met EVB+ kunnen spelen in de samenleving. Je krijgt praktische voorbeelden van het vinden en benutten van mogelijkheden in de eigen woonplaats, waarbij iemand op basis van wat hij of zij kan, actief wordt en een bijdrage levert in de wijk. In plaats van te kijken naar beperkingen en naar risico’s, wordt gekeken naar waar iemand enthousiast van wordt. Je krijgt een korte toelichting van de ideeën en de theorieën erachter, waarna je samen  in gesprek gaat over mogelijkheden en kansen. 

Sessie 9. Moeilijk verstaanbare ouders? Hoe is het om ouder te zijn van een kind met EVB+?
Saskia van der Weck, ouder van een kind met EVB+ en klinisch docent en Gz-psycholoog, VU, Amsterdam
Hoe is het om ouder te zijn van een kind met EVB+? Saskia van der Weck vertelt over haar eigen ervaringen en het onderzoek dat ze doet naar ervaringen van ouders. Hoe gaan ouders om met uitdagende omstandigheden? Hoe is het om de zorg uit handen te geven? Op welke wijze kun je in verbinding samenwerken met ouders in de zorg rondom hun kind? Op deze (en jouw eigen vragen) krijg je tijdens deze sessie antwoord.

Sessie 10. Kleurrijk Ontzorgen. Hoe doe je dat?
Fenne Verhoeven, projectmanager en Hanan Jaffaoui, Intercultureel consulent, Cordaan
Veel families met een migratieachtergrond dragen thuis lang de zorg voor hun volwassen kind met een verstandelijke beperking. Dat vraagt van begeleiders om een andere benadering. Rekening houden met de culturele achtergrond is daarbij heel belangrijk. Hoe kun je deze families ondersteunen op een manier die bij hen past? Hoe kom je erachter wat ze nodig hebben en hoe vind je daar het antwoord op?

Sessie 11. Het verhaal als bron van verbinding
Stephanie Bussers, gedragsdeskundige, systeemtherapeut i.o., Pergamijn
Verhalen geven zin aan ons leven. Erickson (1950) benadrukte de kracht van verhalen in de wereld van de therapie.  Bij degenen die niet in staat zijn een verhaal te vertellen, zoals bij mensen met EVB+, bestaat er een risico dat de verhalen gereduceerd worden tot het (probleem)gedrag dat zij laten zien. In deze sessie leer je hoe krachtig verhalen zijn en hoe je als professional kunt invoegen in iemands verhaal, om samen een reconstructie van het verhaal te laten ontstaan.

Sessie 12. De invloed van de fysieke leefomgeving
Elise Vuyk, beleidsadviseur en gids in het project kamertransformaties en Jacqueline Roos, onderzoeker/promovenda, Ipse de Bruggen
We weten dat de fysieke omgeving invloed heeft op ons gedrag en welbevinden, maar er is weinig bekend over de invloed van de fysieke omgeving op mensen met EVB+ en hun begeleiders. Tijdens deze sessie maak je kennis met een lopend project en onderzoek binnen Ipse de Bruggen, waarbij de kamers van mensen met EVB+ zijn veranderd in unieke op maat gemaakte ruimtes, die aansluiten bij hun behoeftes. Wat levert op? We delen graag de geleerde lessen.

Sessie 13. Bouwstenen van gehechtheid
Annelies te Riele, speltherapeut & coach, Praktijk voor Speltherapie, Scholing & coaching
Een veilige gehechtheidsrelatie is de basis voor vertrouwen en groei, ook bij mensen met EVB+. Maar wat als er in het leven van de bewoner te weinig steun of veiligheid is geweest? Dan kan gedrag ontstaan dat moeilijk te begrijpen is. In deze sessie leer je hoe je dit gedrag kunt zien als een boodschap. Samen ontdekken we wat de bewoner nodig heeft om alsnog stappen te zetten in zijn of haar ontwikkeling en welbevinden.

Sessie 14. Ga en sta voor je vak: de rol van de gedragskundige bij probleemgedrag
Carmen van Bussel, orthopedagoog en Gz-psycholoog
Orthopedagogen en psychologen zijn vaak bescheiden mensen. De vragen die we krijgen over het gedrag van cliënten zijn uiteenlopend, onze antwoorden vaak omgeven met onzekerheden. Gedragswetenschappen zijn immers geen wis- of natuurkundigen. Hoe ga je als gedragskundige om met deze onzekerheden? Hoe blijf je professioneel en persoonlijk stevig staan in dit prachtige, maar complexe werkveld?

Sessie 15. Waarom goed slapen zo lastig is
Annelies Smits, arts VG-somnoloog, Zorgslaap         
Slapen kan zeer uitdagend zijn voor mensen met EVB+, terwijl góed slapen zo belangrijk is voor het functioneren overdag. In deze sessie leer je waarom goed slapen zo lastig is. Maar vooral gaan  we op ontdekkingstocht  naar wat jij kunt doen om een goede nachtrust te bevorderen van mensen met EVB+.